emelienen.blogg.se

Lite om skolios

Publicerad 2013-01-13 16:31:00 i Skolios,

                                           
Skolios är ett tillstånd då ryggraden är krökt i sidled, och roterad tredimensionellt. På röntgenbilder bakifrån där kotor normalt skulle suttit rakt kan man hos en skoliosdrabbad person se, att ryggraden snarare "slingrar" sig fram. I de flesta fall brukar man säga att den är S-formad. Den kan ha en, två, tre eller fler krökar av olika grad. Krökningen mäts i grader Cobb. Dessa mätningar ger osäkra resultat pga att de inte tar hänsyn till ryggradens, och bröstkorgens, rotation.

Könsfördelningen vid små skolioser (ca 10 grader) är lika, men vid krökar på 20 grader (måttlig) Cobb är det fem gånger fler kvinnor än män som drabbas. Krökar större än 30 grader (grava) är det tio gånger fler kvinnor än män som får.

Skolios kan vara idiopatisk (utan känd orsak) eller så kan den bero på att benen är av olika längd (då försöker kroppen kompensera själv och ryggraden kröks, allt som behövs för att fixa det är en inläggssula eller en högre sula på ena skon). Idiopatisk skolios delas in i tre grupper efter när den upptäcks.

  • Infantil — från födelse till tre års ålder
  • Juvenil — från tre års ålder till nio års ålder
  • Adolesent — från nio års ålder till avslutad tillväxt

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela